Berg is een patafysisch geïnspireerde landschapsexpeditie, verankerd in negen Belgische en Nederlandse dorpen en gehuchten die de naam ‘Berg’ dragen.

Ik ga er na of de snelheid waarmee de wolken in de ochtend voorbijglijden, een invloed heeft op het verloop van de rest van de dag, stel kleurkaarten samen van geologische formaties in holle wegen, vang klanken op waarmee de wind het licht doorheen de fladderiepen jaagt, achtervolg glazenmakers en variabele waterjuffers in een fossiele riviervallei, kopieer stapsgewijs de meanderende Demerlijn tot de avond valt, en meet de donkerte van de nacht op de enige Berg die gelegen is in een dal. 

Om potentiële vluchtroutes te ontrafelen, wordt de hulp ingeroepen van een Rietblazer, een Pianist, een Filosoof en een Kosmonaut. Door al makend, wandelend, sprekend, zwijgend en spelend heen en weer te denken over de grenzen van disciplines heen, proberen we een caleidoscopisch beeld in het leven te roepen dat recht doet aan de fragiliteit, intensiteit en gelaagdheid van de natuurlijke omgeving waar wij (niet meer dan) een onderdeel van zijn. 

Berg vertrok bij één woord en waaierde uit naar een collectief traject. In het spoor van een zeiltocht die van start ging in 1939, werd de expeditie gaandeweg ook een studie van de duur tussen verschillende punten in de tijd.

Wordt vervolgd.

Bergkalender

30 mei - 2 juni 2023: residentie C-TAKT

6 - 10 maart 2023: residentie C-TAKT

9 - 13 januari 2023: residentie C-TAKT

9 - 10 december 2022: performance i.s.m. Joachim Badenhorst op Winternights festival 

Berg wordt mede mogelijk gemaakt door Mountain on a Hill, Bureau Europa, de Vlaamse Gemeenschap, C-TAKT, Stichting Het Limburgs Landschap en Grensverleggers, regeling ter ondersteuning van culturele samenwerkingen tussen partijen in Vlaanderen, de Provincie Noord-Brabant, de Provincie Limburg en de Provincie Zeeland.

 


© Ellen Schroven 2023